Tijdens mijn master Sociale Psychologie en master Journalistiek aan de RuG deed ik onderzoek en schreef ik hierover scripties, artikelen en essays. Een groot deel gaat over de mythe van paniek, crisiscommunicatie en framing.

Uit een sociaal psychologisch experimenteel onderzoek dat ik uitvoerde in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en Het Nationaal CrisisCentrum bleek dat er onder burgemeesters, journalisten en ‘gewone’ mensen een ‘mythe van paniek’ heerst. Men verwacht onterecht dat mensen tijden een ramp of crisis in paniek raken. Een belangrijke conclusie want dit kan in een crisissituatie de keuze over hoe te communiceren en informeren beïnvloeden. Gelukkig bleek ook dat onder crisiscommunicatieadviseurs de mythe niet leeft. Over dit onderzoek schreef ik een masterscriptie waarmee ik afstudeerde als sociaal psycholoog. Ook schreef ik er wat artikelen over.

Invloed van media op ‘mythe van paniek’
In samenwerking met dezelfde partijen onderzocht ik vlak daarna in hoeverre het NOS Acht-Uur-Journaal met hun berichtgeving over de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk heeft bijgedragen aan de ‘mythe van paniek’. Op basis van analyses op programma-, item- en shotniveau, gebruikte frames en interviews met verslaggevers en eindredacteuren van het NOS Acht-Uur-Journaal concludeerde ik dat de berichtgeving van het NOS Acht-Uur-Journaal heeft bijgedragen aan de ‘mythe van paniek’. Een aantal kenmerken van de mythe zijn terug te vinden in de berichtgeving. Deze bijdrage aan de ‘mythe van paniek’ is niet buiten proportioneel.

Mijn academische producties verzamelde ik op mijn oude online portfolio. Lees daar meer over de ‘mythe van paniek’ en enkele andere onderzoeken/essays.

Naar portfolio